Πως να επιλέξετε τα σωστά αθλητικά παπούτσια. Ανάλογα με την κίνηση του ποδιού - Υπερπρηνισμός, Υποπρηνισμός


Κάθε χρόνο από μεγάλες εταιρίες αθλητικών ειδών, Nike, Puma, Fila, Asics, Reebok, Adidas, αλλά και από πολλές μικρότερες, ξοδεύονται εκατομμύρια στην έρευνα τεχνολογιών που σχετίζονται με τα αθλητικά παπούτσια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην online αγορά να κυκλοφορούν τόσα πολλά αθλητικά παπούτσια, που κάνουν σίγουρα την επιλογή των κατάλληλων αθλητικών για εσάς μια πολύ δύσκολη διαδικασία...


Επειδή κανένα παπούτσι δεν μπορεί να είναι τέλειο, μέσα από αυτό τον οδηγό θα προσπαθήσουμε να σας δείξουμε πως να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή αθλητικού ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες σας. Θα εξετάσουμε πως θα πρέπει να επηρεάσουν την επιλογή σας παράγοντες όπως είναι το βάρος σας, η εμβιομηχανική σας, το άθλημα που κάνετε, οι επιφάνεια πάνω στην οποία αθλείστε και το σχήμα του ποδιού σας για να απολαύσετε τη δραστηριότητά σας, να αποφύγετε τους τραυματισμούς και να αυξήσετε τις επιδόσεις σας.

Τι άθλημα κάνετε

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με κάποια αθλητική δραστηριότητα σε ερασιτεχνικό επίπεδο δεν παίρνουν στα σοβαρά την καταλληλότητα του παπουτσιού τους. Ανάλογα με το άθλημα το οποίο κάνετε θα πρέπει να επιλέξετε και το αντίστοιχο παπούτσι. Αν κάνετε παραπάνω από μια δραστηριότητα τότε είναι αναγκαίο να έχετε το αντίστοιχο αθλητικό παπούτσι, το οποίο θα πληρεί τις προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Περπάτημα: Είναι ο πιο χαλαρός τρόπος άθλησης, αλλά αποδεδειγμένα έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία μας. Εδώ χρειάζεστε ένα ελαφρύ παπούτσι, με αντικραδασμική προστασία στο πίσω κυρίως μέρος και στρογγυλοποιημένο μπροστά για να κατανέμει ομοιόμορφα το βάρος σε ολόκληρη την επιφάνεια του πέλματος.

Τρέξιμο: Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, το πόδι μας δέχεται πίεση 2 με 3 φορές το βάρος μας. Δηλαδή αν είμαστε 80 κιλά τότε το πόδι δέχεται πίεση 160 με 240 κιλά. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξει η ανάλογη προστασία από τα παπούτσια μας. Εδώ έχουμε δύο κύριες κατηγορίες αθλητικών. Τα παπούτσια για τρέξιμο σε δρόμο (road running shoes) είναι ελαφριά και μαλακά, ειδικά σχεδιασμένα να απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλούνται όταν τρέχουμε σε σκληρές, επίπεδες επιφάνειες με μικρές ανωμαλίες, ακριβώς όπως είναι το οδόστρωμα. Από την άλλη τα παπούτσια για τρέξιμο σε μονοπάτια (trail running shoes) είναι ιδανικά όταν τρέχουμε σε μια διαδρομή που έχει πέτρες, λάσπη και λακκούβες. Η σκληρή εξωτερική τους σόλα θα προσφέρει τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση στο χώμα, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίξουν και θα προστατεύσουν το πέλμα.

Μπάσκετ: Τα παπούτσια που πρέπει να φοράει ακόμη και αυτός που ασχολείται ερασιτεχνικά με το μπάσκετ και δεν είναι επαγγελματίας, πρέπει να πληρούν ορισμένες βασικές προδιαγραφές γιατί οι παίκτες τρέχουν συνεχώς και πηδάνε ψηλά. Το ανώτερο τμήμα πρέπει να είναι μαλακό και να σταθεροποιεί το πόδι. Υπάρχουν παπούτσια μπάσκετ ψηλά, δηλαδή φτάνουν πάνω από τον αστράγαλο, ενδιάμεσα ή χαμηλά. Συνήθως όμως προτιμώνται τα πρώτα, καθώς κρατάνε περισσότερο σταθερό το πόδι κατά την εκτέλεση των διάφορων κινήσεων. Το κάτω μέρος του, η σόλα, θα πρέπει να προσφέρει ένα σταθερό, επίπεδο πάτημα με μεγάλη βάση για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί στον αστράγαλο. Οι κύριες κατηγορίες που συναντάμε στις σόλες είναι δύο, οι αερόσολες και οι υδρόσολες, τεχνολογίες που βοηθούν στο να απορροφούνται οι κραδασμοί. Τέλος υπάρχουν παπούτσια κατάλληλα για να παίζεται μπάσκετ σε κλειστά γήπεδα, παρκέ ή εξωτερικά γήπεδα. Οι γυναίκες αθλήτριες θα πρέπει να επιλέξουν ένα κατεξοχήν γυναικείο μπασκετικό παπούτσι, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα γυναικεία πόδια, τα οποία κατά κανόνα είναι στενότερα από αυτά των ανδρών. Τα παραπάνω στοιχεία θα σας εξασφαλίσουν σταθερότητα στις κινήσεις σας και ομαλές προσγειώσεις μετά από τα άλματα.

Ποδόσφαιρο: Οι Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια ξεχωρίζουν αφού στο κάτω μέρος διαθέτουν τάπες. Οι βασικές κατηγορίες τους είναι τρεις και ξεχωρίζουν τόσο από τον αριθμό αλλά και από το μέγεθος που έχουν οι τάπες τους. Αν πρόκειται να παίξετε σε χόρτο τότε επιλέξτε ένα παπούτσι με λιγότερες, το ελάχιστο είναι 6, μεγαλύτερου μεγέθους τάπες. Αν παίζετε σε γήπεδα από χώμα ή πλαστικό τάπητα, τα γνωστά 5χ5, προτιμήστε παπούτσια με περισσότερες και μικρότερου μεγέθους τάπες ή παπούτσια με τη λεγόμενη σχάρα. Όσον αφορά την κατασκευή τους, το πέλμα θα πρέπει να είναι αρκετά εύκαμπτο αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρει τη δύναμη από το πίσω μέρος του ποδιού στο μπροστινό χωρίς πρόβλημα. Το πάνω μέρος δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μαλακό, για να προσφέρει την απαιτούμενη προστασία στον ταρσό κατά το κλώτσιμα της μπάλας και να αποφεύγονται οι θλάσεις και τα κατάγματα.

Τένις: Τα παπούτσια τέννις πρέπει να βοηθάνε τον αθλητή στον τομέα της ταχύτητας, καθώς πρέπει να πάει από την μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη πολύ γρήγορα. Επίσης πρέπει να προσφέρουν τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική στήριξη στο πόδι, αφού οι κινήσεις είναι πολύ εκρηκτικές και με συνεχείς αλλαγές κατευθύνσεων. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε παπούτσια που είναι σχεδιασμένα για όλες τις επιφάνειες γηπέδων, με μαλακό πέλμα που θα σας δώσουν καλύτερη επαφή με το γήπεδο και ευελιξία κινήσεων ή με σκληρό πέλμα αν παίζετε σε σκληρά γήπεδα.

Πάλη: Τα παπούτσια πάλης πρέπει να πληρούν τρία πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Να είναι σφιχτά πάνω στο πόδι αλλά ταυτόχρονα άνετα κάτι που είναι εξαιρετικής σημασίας. Αναζητήστε ένα παπούτσι το οποίο να έχει μια καλή λαστιχένια σόλα και καλή στήριξη στον αστράγαλο. Τα υψηλότερης ποιότητας παπούτσια πάλης είναι κατασκευασμένα από ελαφριά υλικά τα οποία επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει σωστά. Τέλος όσον αφορά τις μάρκες μπορείτε να εμπιστευθείτε τις δοκιμασμένες μάρκες του χώρου όπως είναι η Asics, Nike, Adidas, Infinity και Brute.

Πυγμαχίας: Τα παπούτσια που πρέπει να φοράει ένας πυγμάχος μέσα στο ρινγκ πρέπει να είναι επίπεδα, να έχουν λεπτή σόλα με ρηχές αυλακώσεις, κάτι που θα του επιτρέψει να έχει πολύ καλό πάτημα στον καμβά και φυσικά καλή στήριξη στον αστράγαλο. Επίσης πρέπει να είναι πολύ ελαφριά γιατί ένας μποξέρ κινείται γρήγορα μέσα στο ρινγκ, αλλάζοντας συνεχώς κατευθύνσεις.

Αεροβική: Στην αεροβική γυμναστική τα πόδια κάνουν πάρα πολλές κινήσεις. Ένα παπούτσι πολύ ελαφρύ θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια.

Crossfit: Αν και στο crossfit δεν υπάρχουν παπούτσια με συγκεκριμένες προδιαγραφές, καλό είναι να διαλέξετε κάποιο που να κάνει καλή απορρόφηση κραδασμών και να έχει καλά υλικά αντοχής, κυρίως στο πάνω μέρος του.

Τα μέρη του παπουτσιού και τα υλικά κατασκευής

Στο εμπόριο θα βρει κανείς μια πληθώρα από αθλητικά παπούτσια τα οποία είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά.

Το πάνω μέρος: Το συνθετικό δέρμα είναι η καλύτερη επιλογή καθώς είναι εύκαμπτο, ανθεκτικό, είναι καλύτερο από το γνήσιο δέρμα αφού αντέχει τις τριβές, είναι πιο ελαφρύ και επιτρέπει στο πόδι να αναπνέει καλύτερα.
Ένα άλλο δημοφιλές υλικό είναι το νάιλον. Ανθεκτικό και πολύ ελαφρύ, μειώνει το συνολικό βάρος του παπουτσιού. Ορισμένα μοντέλα έχουν ένα νάιλον δίχτυ στην πάνω πλευρά, γνωστότερο ως mesh, που ενισχύει τις ιδιότητες της αναπνευστικότητας του παπουτσιού.
Αν αθλείστε τους χειμερινούς μήνες σε εξωτερικούς χώρους και βρέχει ή γενικότερα υπάρχει το υγρό στοιχείο στο χώρο άθλησής σας, μπορείτε να κρατήσετε τα πόδια σας στεγνά επιλέγοντας αθλητικά παπούτσια με αδιάβροχες μεμβράνες στις ραφές οι οποίες δεν αφήνουν να εισχωρήσει νερό αλλά ταυτόχρονα δυσκολεύουν την αναπνοή του ποδιού.
Η γλώσσα του παπουτσιού ή οι ραφές της γλώσσας θα πρέπει να μην προκαλούν ενόχληση όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας.

Μεσαία σόλα: Είναι η λεγόμενη καρδιά του παπουτσιού. Είναι αυτή που πρέπει να παρέχει όλη τη στήριξη και προστασία στο πόδι μας, άσχετα από την αθλητική δραστηριότητα που κάνουμε.
Τρία είναι τα βασικά υλικά κατασκευής της.
1.Πολυουρεθάνη: Είναι ένα αφρώδες πλαστικό, που παράγεται σε διάφορες πυκνότητες, ελαφρύ, εύκαμπτο, μεγάλης αντοχής στις τριβές. Αν το συναντήσετε στα παπούτσια σας, τότε θα γνωρίζεται εξαρχής ότι θα αντέξουν πολύ καθώς είναι υλικό με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.
2.Phylon: Λευκό αφρώδες συνθετικό πλαστικό. Σε σχέση με την πολυουρεθάνη προσφέρει καλύτερη στήριξη, έχει καλύτερη απορροφητικότητα στους κραδασμούς και είναι ελαφρύτερο αλλά έχει και αρνητικά στοιχεία όπως ότι δεν έχει χαμηλότερη ανθεκτικότητα και είναι λιγότερο εύκαμπτο.
3.EVA: Είναι ένα αφρώδες υλικό χαμηλότερης ποιότητας που χρησιμοποιείται στην κατασκευή μεσαίων σολών χαμηλότερου κόστους. Μπορεί να είναι ελαφρύτερο υλικό από την πολυουρεθάνη αλλά η απόδοσή του σε σχέση με το Phylon είναι πολύ χαμηλότερη.

Επιπλέον των παραπάνω βασικών υλικών, στη μεσαία σόλα μπορεί να τοποθετηθούν και έξτρα υλικά σε καίρια σημεία ώστε να αυξηθεί η απόδοση, η σταθερότητα και η αντοχή της.
1.TPU: ένα εύκαμπτο πλαστικό που ενισχύει την σταθερότητα του παπουτσιού.
2.Plates: Τοποθετούνται στο μπροστινό μέρος της σόλας και προστατεύουν από πέτρες και γενικότερα ανώμαλες επιφάνειες. Οι πλάκες αυτές είναι κατασκευασμένες από νάιλον ή θερμοπλαστική ουρεθάνη.
3.Posts: Τοποθετούνται στα πλάγια της σόλας , επιβραδύνουν τον πρηνισμό και αυξάνουν την ανθεκτικότητα. Είναι κατασκευασμένα από EVA υψηλότερης πυκνότητας.
4.Shanks: Είναι σκληρά σημεία τα οποία τοποθετούνται στην περιοχή της φτέρνας και της καμάρας για προστασία.

Εξωτερική σόλα: Αν τρέχετε ή περπατάτε σε δρόμο επιλέξτε εξωτερική σόλα κατασκευασμένη από το μέσης ανθεκτικότηταςεμφυσημένο καουτσούκ, καθώς είναι πολύ ελαφρύ.
Αν είστε λάτρης των χωμάτινων διαδρομών τότε σας προτείνουμε να επιλέξετε σόλα από ανθρακικό καουτσούκ το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό και είναι ότι πιο κατάλληλο για τραχιές επιφάνειες.
Αν αναζητάτε μια μέση επιλογή, τότε διαλέξτε εξωτερικές σόλες που συνδυάζουν τα παραπάνω υλικά. Το αθλητικό σας παπούτσι θα έχει ελαφρύ εμφυσημένο καουτσούκ στο μπροστινό μέρος και ανθεκτικό ανθρακικό καουτσούκ στο πίσω.

Αερόσολα ή όχι;

Οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να επιβαρύνουν τα πόδια μας και τις αρθρώσεις. Γι' αυτό καλό είναι να επιλέξουμε παπούτσια τα οποία διαθέτουν κάποια αντικραδασμική τεχνολογία. Διαθέσιμα στην αγορά θα βρείτε παπούτσια με αερόσολα, αφρό ή ακόμη και gel. Είναι καθαρά δική σας επιλογή στο ποια από τις παραπάνω τεχνολογίες θα βολευτείτε καλύτερα.

Μινιμαλιστικά ή barefoot παπούτσια

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια νέα τάση, το τρέξιμο ή περπάτημα με μινιμαλιστικά ή barefoot παπούτσια καθώς έτσι ενισχύεται η φυσική κίνηση του ποδιού. Όταν τρέχουμε με τα κλασσικά αθλητικά παπούτσια πρώτα ακουμπά στο έδαφος η φτέρνα εξαιτίας της σόλας που είναι υπερυψωμένη στο πίσω μέρος κατά 10 χιλιοστά περίπου. Στα minimal παπούτσια αυτή η ανύψωση δεν ξεπερνά τα 5 χιλιοστά, ενώ στα barefoot είναι μηδενική, με αποτέλεσμα να ακουμπά πρώτα το μέσο του ποδιού στο έδαφος.

Εξαιτίας της λεπτής σόλας στα minimal και σχεδόν της απουσίας της στα barefoot, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου απορρόφηση κραδασμών γι' αυτό και μπορεί να καταπονήσετε τις αρθρώσεις σας. Η συμβουλή μας είναι να ξεκινήσετε να διανύετε μικρές αποστάσεις αρχικά, σε χαλαρούς ρυθμούς.

Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος

Αν νομίζετε ότι τα μόνα κριτήρια για να αγοράσετε αθλητικά παπούτσια είναι το σχέδιο που θα έχουν και το νούμερό σας τότε κάνετε λάθος. Τα νούμερα είναι διαφορετικά από μάρκα σε μάρκα ή ακόμη μπορεί να διαφέρουν και από μοντέλο σε μοντέλο. Ο γενικός κανόνας είναι να υπάρχει ένα κενό στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού ίσο με το μισό ή ολόκληρο το πλάτος του αντίχειρα του χεριού σας.

Αλλά πέρα από αυτό, το σημαντικότερο είναι το παπούτσι να εφαρμόζει σωστά. Θα πρέπει να αισθάνεστε τα παπούτσια άνετα και στα δύο πόδια, γιατί μπορεί να διαφέρουν το ένα με το άλλο, από την πρώτη στιγμή. Φροντίστε να τα δοκιμάσετε με τις κάλτσες που θα φοράτε όταν αθλείστε για μια πάρετε μια πιο σωστή εικόνα.

Επίσης τα πόδια μας φουσκώνουν ελαφρά κατά την άθληση οπότε καλό είναι οι δοκιμή των παπουτσιών να γίνει είτε απογευματινές ώρες είτε αφού τρέξετε λίγο για να προσομοιώσετε όσο το δυνατό περισσότερο τις πραγματικές συνθήκες χρήσης.

Αθλητικά παπούτσια για κάθε σχήμα ποδιού και τύπο βαδίσματος.

Σήμερα ο καθένας μπορεί να βρει το ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών που του ταιριάζει. Οι αθλητικές εταιρίες σχεδιάζουν και παράγουν αθλητικά παπούτσια με ειδικές τεχνικές και εξειδικευμένα χαρακτηριστικά ώστε οι αθλητές να επιτυγχάνουν κορυφαίες επιδόσεις, άσχετα από το σχήμα του ποδιού ή τον τύπο βαδίσματός τους.

Βρείτε το σχήμα του ποδιού σας


Τα πόδια δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους, αλλά ανάλογα με το γενικότερο σχήμα του ποδιού αλλά κυρίως με το μέγεθος της καμάρας του πέλματός μπορούν να καταταχθούν σε τρεις κατηγορίες. 

Επειδή όταν ψωνίζουμε αθλητικά παπούτσια online, δεν έχουμε κάποιο πωλητή ο οποίος θα μας συμβουλέψει σε ποια από τις παρακάτω κατηγορίες ανήκουν τα πόδια μας, καλό είναι να μάθουμε μόνοι μας αυτή την πληροφορία. Πως; Με ένα απλό κόλπο. Πατήστε με βρεγμένα πόδια πάνω σε ένα χαρτόνι ή σε μια κόλλα χαρτί και δείτε το αποτύπωμα που αφήνουν.


Φυσιολογικά Πόδια 

Το αποτύπωμα των κανονικών ποδιών μοιάζει με αυτό της διπλανής εικόνας. Η φτέρνα με το πέλμα ενώνονται με μια πλατιά γραμμή, η οποία εμφανίζει μια εσωτερική καμπύλη, η οποία όμως δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά.


Πόδια με μεγάλη καμάρα

Στα πόδια με μεγάλη καμάρα θα αφήσουν ένα αποτύπωμα σαν και αυτό. Δηλαδή η γραμμή που ενώνει τη φτέρνα με το πέλμα θα είναι πολύ λεπτή ή ακόμη μπορεί και να διακόπτεται.



Επίπεδα πόδια

Αν το αποτύπωμα των ποδιών σας μοιάζει με αυτό της διπλανής εικόνας τότε έχετε επίπεδα πόδια. Όσο μικρότερη καμάρα έχουμε τόσο πιο φαρδιά είναι η γραμμή που ενώνει τη φτέρνα με το πέλμα. 
Αν πάλι το αποτύπωμα μοιάζει με ολόκληρη σόλα παπουτσιού τότε έχετε εντελώς επίπεδα πόδια.


Εμβιομηχανική στα πόδια

Ανάλογα με τον τύπο ποδιού που έχουμε (σσ. βλέπετε παραπάνω), επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και ο τρόπος που περπατάμε και τρέχουμε. Κατά τον διασκελισμό καθενός τα πόδια εκτελούν διαφορετικές πλάγιες κινήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα καθορίσουν με ποιο τρόπο έρχεται σε επαφή το πόδι με το έδαφος.


Ουδέτερος πρηνισμός
Μια φυσική και ελαφριά περιστροφή του ποδιού προς τα μέσα, τη στιγμή που το εξωτερικό μέρος της φτέρνας αγγίξει το έδαφος. Αυτός ο τύπος πρηνισμού συναντάται κυρίως σε άτομα με κανονικά πόδια και βοηθά στο να απορροφώνται οι κραδασμοί της πρόσκρουσης του ποδιού με το έδαφος, προστατεύοντας έτσι τα γόνατα και τις αρθρώσεις από τις υπερβολικές πιέσεις. Αν έχετε ουδέτερο πρηνισμό, οι σόλες στα αθλητικά παπούτσια σας θα είναι φθαρμένες στο κεντρικό μέρος τόσο μπροστά όσο και πίσω.


 

 Υπερπρηνισμός
Το πόδι στρέφεται υπερβολικά προς το εσωτερικό ή σε στιγμή που κανονικά δεν θα έπρεπε. Αυτού του είδους ο πρηνισμός δημιουργεί αυξημένες πιέσεις στο ισχίο και στα γόνατα. Αν έχετε επίπεδα πόδια τότε έχετε μεγάλη πιθανότητα να εμφανίζεται υπερπρηνισμό. Θα το διαπιστώσετε εύκολα αν οι σόλες των παπουτσιών σας εμφανίζουν επιπλέον φθορά στο εσωτερικό της φτέρνας και κάτω από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.




Υποπρηνισμός
Όταν το εξωτερικό μέρος της φτέρνας έρχεται σε επαφή με το έδαφος υπό μεγαλύτερη από το κανονικό γωνία και το πόδι στρέφεται προς τα έξω ή δεν στρέφεται αρκετά προς τα μέσα τότε υπάρχει υποπρηνισμός ή αλλιώς υπτιασμός. Σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται σωστή απορρόφηση των κραδασμών. Αν έχετε πόδια με πολύ μεγάλη καμάρα έχετε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζετε υποπρηνισμό και θα το διαπιστώσετε αν η σόλα στα παπούτσια σας εμφανίζει αυξημένη φθορά στην εξωτερική πλευρά της φτέρνας.

Αθλητικά παπούτσια ανάλογα με την κίνηση του ποδιού

Παπούτσια με ειδικό μαξιλαράκι για την καμάρα: είναι τα ιδανικά παπούτσια για όσους εμφανίζουν υποπρηνισμό. Αυτός ο τύπος παπουτσιού προσφέρει μεγάλη προστασία από τους κραδασμούς και ευελιξία κινήσεων. Επίσης επιλέγονται και από άτομα με ουδέτερο πρηνισμό για άθληση σε ανώμαλο έδαφος εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

Παπούτσια σταθερότητας: Από την ονομασία τους μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι τα παπούτσια αυτά παρέχουν υψηλό βαθμό σταθερότητας στο πόδι, καθώς πολύ συχνά είναι ενισχυμένα με κάποιο υλικό υψηλής πυκνότητας στη μεσαία σόλα. Είναι ιδανικά για αθλητές με ουδέτερο πρηνισμό ή ελαφρύ υπερπρηνισμό. 

Παπούτσια ελέγχου κίνησης: Τα αθλητικά αυτά διαθέτουν διάφορα στοιχεία ελέγχου κίνησης, όπως μια πιο άκαμπτη φτέρνα και έχουν μια πιο ίσια γραμμή. Θα μειώσουν σε σημαντικό βαθμό το μέτριο ή σοβαρό υπερπρηνισμό αφού περιορίζουν την αισθητά την ελευθερία κινήσεων του ποδιού. 

Τα διαθέσιμα σχήματα στα αθλητικά παπούτσια.

Με τη χρήση διαφορετικών καλαποδιών παράγονται αθλητικά παπούτσια με διαφορετικό σχήμα. Πάμε να δούμε τις τρεις βασικές κατηγορίες σχημάτων που υπάρχουν καθώς και για ποιο τύπου πρηνισμό ενδείκνυνται.



Παπούτσια σε ίσια γραμμή: περιορίζουν την κίνηση του ποδιού προς τα μέσα. Προτιμήστε τα αν έχετε επίπεδα πόδια και εμφανίζετε υπερπρηνισμό.






 




Παπούτσια σε ημικυρτή γραμμή: Είναι η λεγόμενη μέση λύση. Προτιμήστε τα αν έχετε κανονικά πόδια και εμφανίζετε ουδέτερο πρηνισμό.




 



Παπούτσια σε καμπύλη γραμμή: Είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να ενισχύουν την κίνηση του ποδιού προς το εσωτερικό. Προτιμήστε τα αν έχετε μεγάλες καμάρες και εμφανίζετε υποπρηνισμό.






Κατηγορίες αθλητικών ανάλογα με την κατασκευή 

Παπούτσια με ινοσανίδα: Προτιμήστε τα αν εμφανίζετε υπερπρηνισμό καθώς σας παρέχουν την απαιτούμενη σταθερότητα και έλεγχο κινήσεων του ποδιού σας. Είναι ενισχυμένα με ινοσανίδα τόσο στο πάνω μέρος όσο και στη μεσαία και εξωτερική σόλα.

Παπούτσια με ράψιμο: Προτιμήστε τα αν εμφανίζετε υποπρηνισμό. Έχουν μόνο ράψιμο στο πάνω μέρος, στη μεσαία και εξωτερική σόλα, γεγονός που τα κάνει εύκαμπτα και διαθέτουν και μαξιλαράκι.

Παπούτσια με συνδυασμό κατασκευής: Είναι η πιο διαδεδομένη κατηγορία αθλητικών. Κατασκευαστικά συνδυάζουν τις δύο παραπάνω τεχνικές και το αποτέλεσμα είναι ένα αθλητικό παπούτσι ούτε υπερβολικά εύκαμπτο ούτε υπερβολικά σταθερό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους περισσότερους αθλητές. 

Αν μπερδευτήκατε από όλες τις παραπάνω πληροφορίες, που ομολογουμένως ήταν πολλές, ελπίζουμε ο παρακάτω πίνακας να σας βοηθήσει:
Αθλητικά παπούτσια - τιμές

Όπως σε όλα τα προϊόντα έτσι και στα αθλητικά παπούτσια υπάρχουν επώνυμες επιλογές που κοστίζουν παραπάνω και οι noname επιλογές που είναι οικονομικότερες. Έτσι για ένα καλό επώνυμο ζευγάρι αθλητικών θα πρέπει να ξοδέψετε από 80 έως 100 ευρώ. Αν θελήσετε κάποιο κορυφαίο μοντέλο εκεί οι τιμές σκαρφαλώνουν ακόμη ψηλότερα και μπορεί να φτάσουν τα 180 με 200 ευρώ, ανάλογα βέβαια και με τα ειδικά χαρακτηριστικά που προσφέρει. 

Η επιλογή του αθλητικού σας θα καθορίσει αν οι άμεσες και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των ποδιών σας θα είναι θετικές ή αρνητικές. Ένα καλό ζευγάρι πιθανότατα να σας γλυτώσει από τραυματισμούς και ένα πλήθος άλλων προβλημάτων. Σας συμβουλεύουμε να διαλέξετε με πολύ προσοχή, βάση των αναγκών σας και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την επωνυμία και την τιμή.

Διάρκεια ζωής

Οι ερασιτέχνες αθλητές αν φροντίσουν σωστά ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και εφόσον αυτό χρησιμοποιείται τακτικά θα μπορέσουν να το χαρούν με για περίπου 6 μήνες. Ανάλογα βέβαια και με τη χρήση που θα γίνει στο παπούτσι μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα αρχίσει σταδιακά να προσφέρει όλο και λιγότερη στήριξη και τα οφέλη από τα ειδικά χαρακτηριστικά του θα αρχίσουν να φθίνουν. Μια καλή ένδειξη ότι τα παπούτσια μας χρειάζονται αλλαγή είναι τα φθαρμένα κορδόνια, εφόσον βέβαια δεν τα έχουμε αντικαταστήσει. 

Φροντίδα και Καθαρισμός 

Για να επιμηκύνετε το χρόνο ζωής των αθλητικών σας καλό είναι να ξεκινήσετε να τα φροντίζετε από την πρώτη στιγμή και να μην περιμένετε να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα τους έχετε κάνει εκτεταμένη χρήση. 

Τα πόδια μας ιδρώνουν και με τη σειρά τους τα παπούτσια μας απορροφούν τον ιδρώτα. Αν είναι χειμώνας μπορεί να απορροφήσουν νερό, εξαιτίας κάποιας βροχής ή από λακκούβες. Έτσι μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να τα αφήνουμε να αερίζονται καλά, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι έχουν στεγνώσει τελείως θα πρέπει να περάσουν πολλές ώρες. Μην ξεχνάτε να φοράτε πάντα κάλτσες!

Καθαρισμός: Τα παπούτσια μας βρομίζουν, ιδιαίτερα αν αθλούμαστε σε εξωτερικό χώρο. Μπορούν να γεμίσουν χώμα, λάσπες, βρόμικο νερό, φύλλα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Έτσι μπορεί να δείχνουν πολύ φθαρμένα ενώ στην ουσία να μην είναι. Για ένα καλό και σωστό καθάρισμα, εννοείται ότι δεν τα βάζουμε στο πλυντήριο ρούχων, καλό είναι να ακολουθούμε κάποιους κανόνες. 

1. Αν στα παπούτσια μας είναι δυνατόν να αφαιρέσουμε την επένδυση ή την ενδιάμεση σόλα, το κάνουμε για να τις πλύνουμε ξεχωριστά. Αυτό θα συμβάλει στο να διατηρήσουμε το εσωτερικό του παπουτσιού σε καλή κατάσταση. Κάνουμε το ίδιο και για τα κορδόνια.

2. Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε βρομιά από την εξωτερική επιφάνεια του παπουτσιού, χρησιμοποιούμε ένα νωπό πανί με λίγο απορρυπαντικό πιάτων ή ένα ήπιο σαπούνι που διαλύει τα λίπη. Αν η βρωμιά κρύβεται σε δύσκολα σημεία όπως είναι οι ραφές ή έχει εισχωρήσει σε εσοχές και δεν μπορεί να απομακρυνθεί χρησιμοποιούμε μια παλιά οδοντόβουρτσα και λίγο ζεστό νερό και τρίβουμε απαλά.

3. Όταν θέλουμε να στεγνώσουμε τα παπούτσια μας, πολλοί τα βάζουμε δίπλα από μια πηγή θερμότητας όπως είναι τα καλοριφέρ, το τζάκι, ένα αερόθερμο κλπ. Λάθος! Έτσι εκτός από το να αφαιρούμε την υγρασία που υπάρχει μέσα, τα καταστρέφουμε κιόλας γιατίαλλοιώνουμε όχι μόνο το σχήμα τους αλλά και τις ιδιότητες των υλικών τους. Άρα ο καλύτερος τρόπος είναι να ανοίξουμε τα παπούτσια και να τα γεμίσουμε με χαρτί κουζίνας ή εφημερίδα που θα απορροφήσουν την πολύ υγρασία από το εσωτερικό. Έπειτα αφαιρέστε τα χαρτιά και αφήστε τα αθλητικά σας παπούτσια να αεριστούν καλά για 12 ώρες περίπου.

Επειδή ο χρόνος αναμονής μέχρι να στεγνώσει ένα παπούτσι είναι αρκετά μεγάλος και είναι πιθανό να πρέπει να αθληθείτε μέσα σε αυτό το διάστημα,καλό είναι να έχετε ένα δεύτερο ζευγάρι και να τα φοράτε εναλλάξ.

Το σωστό δέσιμο στα κορδόνια

Τα κορδόνια στα αθλητικά παπούτσια πρέπει να δένονται έτσι ώστε να μην είναι πολύ χαλαρά και αφήνουν το πόδι χωρίς στήριξη αλλά ούτε και πολύ σφιχτά με αποτέλεσμα να πιέζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Δέστε τα κορδόνια σας με τέτοιο τρόπο ώστε να τα νιώθετε άνετα. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές δεσίματος οι οποίες είναι κατάλληλες για διαφορετικούς τύπους ποδιών και βοηθούν στην αντιμετώπιση πιθανόν προβλημάτων που έχετε.


1. Αυτή η τεχνική βοηθά στην ανακούφιση πόνων από κάλους, σφυροδαχτυλία και προβλήματα με τα νύχια.

2. Αυτή η τεχνική δεσίματος βοηθά στη σταθερότητα του ποδιού και δεν αφήνει τη φτέρνα να γλιστράει από τη θέση της

3. Αν έχετε μεγάλες καμάρες στο πέλμα σας, προτιμήστε αυτή την τεχνική καθώς μειώνει την πίεση στο πάνω μέρος του ποδιού.  όλα εδώ
http://www.e-papoutsia.gr/articles/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου